Insula Thassos este cu siguranță una dintre cele mai alese destinații grecești de către români. Ea este cea mai apropiată ca distanță de România ajungându-se acolo, cu mașina, într-un maximum de 12h. Prețurile sunt comparabile cu cele de pe litoralul Mării Negre, iar paleta de opțiuni și experiențe oferite este mult mai largă.
Drumul până în Thassos
Drumul până în Thassos eu am ales să-l încep cu plecarea din București la ora 05:00. Am urmărit Waze-ul până în Keramoti (portul) și am ajuns undeva pe la ora 15:00 în Skala Sotiros, unde m-am și cazat. Am plecat cu plinul făcut de acasă și am mai alimentat în Bulgaria, aproape de granița cu Grecia.
Actele necesare pentru călătorie au fost: cartea de identitate (opțional și pașaportul), permisul auto, certificatul de înmatriculare al mașinii, asigurare de răspundere civilă valabilă pe teritoriul statelor tranzitate, de asemenea Casco și o asigurare medicală de sănătate (ultimele două și ele opționale).
O primă taxă plătită a fost cea de la podul Giurgiu- Ruse în valoare de 15 Ron, apoi vigneta bulgărească ce poate fi cumpărată imediat după ce se termină Podul Prieteniei și este în valoare de 15 leva cu valabilitate pe o săptămână. În Grecia nu se plătește vignetă, ci taxa de autostradă în funcție de km parcurși. Până la feribot eu am plătit undeva la 2 Euro.
În ceea ce privește feribotul, acesta pleacă din 30 în 30 min. Prețul achitat pentru mașină a fost de 15 euro, iar de persoană 5 Euro.
Cazarea în Thassos
Cazarea în Thassos diferă în funcție de preferințe. Eu am ales Skala Sotiros o zonă extrem de liniștită, departe de aglomerație, cu două sau trei restaurante și vedere la mare. Apartamentul cu 3 camere l-am găsit pe Booking și-l recomand pentru poziționare, curățenie și cele două balcoane cu o priveliște demnă de o vacanță liniștită. Prețul plătit a fost de 4200 Ron pentru 6 nopți, undeva la final de August- început de Septembrie (da, vremea a fost excelentă pentru plajă). Dacă vă plac pozele îmi puteți scrie și vă pot oferi numărul de telefon al proprietarului. În felul acesta veți putea obține un preț mai bun.
Plaja din Skala Sotiros are nisip fin, este fără arici de mare însă ceva pietre pot fi găsite la intrarea în apă. Plaja este amenanjată cu șezlonguri și umbreluțe care pot fi închiriate de la baruri. Dacă se consumă vreo băutură răcoritoare șezlongurile pot fi folosite gratuit. Există de asemenea, în sat, o cofetărie și o brutărie foarte bune, care au fost responsabile cu îndulcirea plăcută a anumitor zile aniversare din concediu.
În stilul meu obișnuit organizarea ce urmează a fost făcută pe zile și zone, iar clasificarea a fost făcută în funcție de proximitate locurilor.
Ziua 1
a început undeva pe la ora 17:00 după ce mi-am despachetat lucrurile. Fiind destul de obosită de pe drum am ales să stau locului și la figurat și la propriu. Am explorat stațiunea în care m-am cazat. Aici am găsit Restaurantul Napoleon care mi-a plăcut foarte mult și un mic club pe plaja, ce mi-a permis să trândăvesc într-un hamac. (După o vârsta așa se petrece în cluburi.)
Pentru ziua 2
am ales Marble Beach. Este considerată cea mai frumoasă plajă de pe Insula Thassos datorită micilor pietricele de marmură care dau apei o culoare azurie desprinsă parcă din locurile exotice. M-am bucurat să văd un spațiu generos pentru parcare fix lângă plajă, iar prețul de 12 euro per șezlong a fost pe măsura locului. Am ajuns aici la răsărit și m-am bucurat de bronzul cald și poze care mi-au umplut telefonul atât mie cât și amicilor de acasă.
După-amiază am mers la Golden Beach în Skala Potamia. E o plaja frumoasă, curată, cu o intrare lină în apă potrivită mai mult pentru familii cu copii mici. Plaja Golden Beach se întinde pe o distanță destul de mare având o lungime de 1km, suficientă încât umbreluțele și șezlongurile să nu fie înghesuite.
Seara am petrecut-o în Skala Potamia. Aici am admirat o combinație interesantă între munte și mare, la una dintre terasele așezate pe nisip unde răsuna muzica grecească și curgea din cofer vinul casei.
Lângă Skala Potamia este și satul Panaghia care m-a încântat cu specificul caselor grecești, străduțe pietruite pe care le-am luat la pas, mici magazine de suveniruri sau restaurante belvedere.
Ziua 3
am petrecut-o pe plaja Arriba pe care am găsit-o în Skala Rachoni (undeva la 15 minute cu mașina de cazarea mea). Deși peisagistic nu se poate compara cu Marble Beach, mie mi-a plăcut mult mai mult aici, datorită pinilor sub care puteai sta liniștit la umbră fără să te stresezi cu așezatul umbrelei pe parcursul zilei. Atmosfera prin muzică m-a dus cu gândul la plajele din Cuba, iar hamacele și leagănele prinse de copaci au completat vibe-ul zen pe care toată lumea părea că-l are. Pe această plajă, șezlongul nu trebuia plătit, era suficient să fie făcută consumație.
Seara am petrecut-o în Limenaria, care nu se afla în itinerariul meu însă cineva din grup m-a surprins plăcut cu Palataki – o construcție ruină- de unde se poate vedea cel mai frumos apus asupra portului. Astăzi Limenaria este cel doilea oraș ca mărime din Thassos, atrăgând destul de mulți turiști prin vilele atent poziționate spre mare și taverne cu specific.
Despre Palataki povestea spune că în anii 1900, în Limenaria funcționa o mină de unde metalul era scos din munți. Acesta își avea patronatul la o companie germană: Spiedel – Pfordezeil. Palataki a fost clădirea administrativă a companiei miniere și locuința patronului de atunci. În anii de început ai secolului XX, localnicii au numit casa patronului Spiedel, Palatul ( Palataki în greacă), fiind la acel moment cea mai impunătoare construcție de pe insulă. În 1962 mina a fost închisă și până astăzi casa a rămas doar o ruină.
Ziua 4 am petrecut-o pe Paradise Beach.
Plaja a fost undeva la 53 de minute pe Waze, față de locul unde am fost noi cazați. Accesul s-a facut pe un drum îngust și neasfaltat. Am ajuns însă destul de târziu și mi s-a părut cam aglomerată pentru gustul meu. Știam de asemenea că aici pot exista și arici de mare așa că am fost ceva mai prudentă când am mers să înot.
Ce mi-a plăcut a fost însă apa limpede și caldă. Intrarea lină în mare și nisipul fin sunt atuuri care de asemenea nu trec neobservate, mai ales pentru familiile cu copii mici. Pentru umbreluță și șezlong am plătit 7 euro.
Seara am petrecut-o în Limenas. A nu se confunda cu Limenaria. Limenas este capitala insulei Thassos, cel mai mare oraș unde se află și portul principal. De altfel cuvântul limenas tradus înseamnă port. De aici v-aș recomanda să vă cumpărați suveniruri, găsiți cea mai variată gamă de opțiuni, iar prețurile sunt ceva mai convenabile decât în alte locuri.
Limenas deține și câteva situri arheologice precum temple închinate lui lui Zeus și Hera, amfiteatrul antic, Agora antică și Acropola. Eu am ales să văd un frumos apus de la Acropola. Nimic nu se compară cu orașul văzut de sus la asfințit și o drumeție prin munți vara. Găsiți în oraș semne indicatoare spre sit, acolo unde Google Maps posibil să eșueze. Drumul durează undeva la 1h și urcă lin, uneori chiar pe trepte, până la o altitudine 1200 de m. Dacă mergeți la apus, atenție să aveți lanterne. Noaptea prin pădurea munților sunt necesare.
Ziua 5
care a fost și ziua mea de naștere, am petrecut-o la Scala Beach. Zic eu că am păstrat în organizare ce era mai frumos pentru această zi, deși trebuie să vă mărturisesc că totuși cel mai bine m-am simțit la Arriba.
Scala Beach, este o plajă mai „selectă”, atent aranjată, cu o mică piscină, palmieri, un restaurant care te servește cu mâncăruri bune la șezlong sau te invită într-o zonă de dining. Șezlongul e gratuit, dar cumva ești obligat să faci consumație, în funcție de locul în care vrei să te așezi. Distanța lui față de mare fiind decisivă asupra prețului. Paturile mai din în spate impun o consumație undeva la 10 euro, cele din față 20 euro, iar separeurile cu 8 locuri, pot să ajungă și la 200 de euro .
Aici se poate petrece o zi întreagă de la cafeaua de dimineață, masa de prânz, până la cocktailurile de seară. Plaja o recomand însă mai mult petrecăreților și iubitorilor de SUP. Există și parcare amenajată la intrarea pe această plajă privată.
Seara am petrecut-o la Karnagio Beach Cafe. Aici se întâmpla să fie și o petrecere de nuntă, ceea ce m-a bucurat teribil. Grecii, chiar știu să asculte muzică bună și să petreacă . Peisajul este unul superb cu vedere la mare și becuri care luminează extrem de romantic aleile nisipoase.
Am admirat atmosfera atât din interiorul clubului, cât și din afara lui. Adaug și un videoclip, pentru a vă face o idee mai clară, despre ce vă vorbesc.
Alte taverne din Limenas pe care le aveam pe lista, dar n-am apucat să le vizitez au fost: Taverna Zorbas, Bar Brazil și Taverna Mythos.
Ziua 6
A fost dedicată Plajelor Psili și Aliki, precum și Muzeului de Ulei al Măslinului
Plaja Psili, se afla la 43 de minute cu mașina de la cazare. E o plajă bine organizată într-un mic golf mărginit de stânci. Din nou am găsit un nisip fin, intrare lină în apă și nu glumesc când spun că puteai merge sute de metri în apă, fara ca apa să treacă de cap.
Plaja Aliki este destul de asemănătoare plajei Psili. Dispune de asemnea de un aranjament pitoresc care să-i bucure pe cei care caută un loc mai retras la malul Mării Egee. Apa este curată și are un colorit aparte. Aici veți putea găsi multe restaurante care servesc pește proaspăt, iar la unele taverne se pot observa brațe de caracatiță întinse pe sârmă.
Muzeul de Ulei al Măslinului se afla foarte aproape de cazare, de fapt zilnic am trecut pe lângă el, acumulând o curiozitate sporită din zi în zi. El prezintă istoria unei afaceri de familii. Turul mi-a fost oferit de unul dintre membrii familiei cu o vârstă destul de înaintată ( undeva pe la 80-90 de ani, să fi avut bătrânul). El mi-a prezentat mecanismele de obținere a uleiului de măslin folosite din epoca de piatră, până în prezent pentru extragerea uleiului, dar și obiecte de tradiție ce au aparținut familei sale. M-a bucurat să revăd lucruri pe care parcă le-am zărit și prin casa bunicii.
Ziua 7
Am făcut bagajele și am plecat spre casă. Amintirile și momentele de relaxare din vacanță au fost cel mai bun carburant de energie pentru zilele ce au urmat. Despre Thassos nu pot spune că a fost cel mai frumos loc din Grecia pe care l-am vizitat de-a lungul timpului, însă a îndeplinit toate așteptările mele legate de curățenie, relaxare și locuri splendide de care cu greu m-am despărțit.