Atunci când mai multe persoane se adună în jurul unei idei, gândurile și credințele lor formează o entitate vie numită: „Egregor” (Egregora). Termenul poate fi definit ca o lege a lumii spirituale, pentru că nu necesită o formă fizică pentru a exista. Egregorul este energia tuturor gândurilor, care iau naștere din forța cu care entitățile colective susțin o direcție comună.
Dincolo de acestă definiție “Egregora” mai înseamnă ceva, este și numele filmului regizat de Andrei Chiriac. Despre Andrei Chirac știm că este regizor, scenarist, producător de film, absolvent al UNATC “I.L Caragiale” secția regie film, School of Visual Arts, New York – secția Regie de Film.
Filmările la Egregora au început în 2018 şi se vor finaliza după 36 de episoade, împărțite în serii a câte trei. Ele aduc în prim plan povestea a nouă copii pasionați de istorie şi arheologie care găsesc jurnalul pierdut al lui Vlad Ţepeş şi pornesc în căutarea comorii lui Decebal. Călătoria presupune plasarea personajelor în locuri cu rezonanță pentru România: Cazanele Dunării, Sfinxul, Peștera Ialomicioara, Valea Obârșiei, Lacul Bâlea care nu doar aduc o peisagistică autentică filmului, ci și promovează părțile frumoase ale României la un nivel internațional.
Dar să aflăm mai multe toate despre acestea de la Andrei Chirac.
De unde a venit ideea acestui film?
În anul 2007 am făcut o călătorie la Sarmisegetusa Regia. Locul în sine este unul plin de istorie și nu are cum să nu te umple de fascinație, e a doua capitală a regatului dac, după mărturisirile istoricilor și cea mai mare așezare cunoscută din Dacia. Pe lângă descoperirea locului aici am cunoscut și un bătrân localnic care se lăuda că el ar fi fost printre cei care au descoperit brățările dacice. De aici și fascinația mea pentru comorile dacice și spiritualitatea locului, elemente care se regăsesc de altfel și în film.
Ce caracteristici definesc filmul Egregora? Ce îl face de succes?
Filmul sper să cucerească prin tematica prea puțin adusă în prin plan în ultimii 30 de ani în spațiul cinematografic românesc. Mesajul pe care noi încercăm să-l transmitem este unul unic, prin care încercăm să promovăm înainte de toate tradițiile și frumusețile țării- lucru tot mai rar întâlnit în ultima vreme în cinematografia românească.
Stilul de a filma este de asemenea, cred eu, unic pentru că îmbină elemente de film pe care le-am învățat de la școala americană cu cele pe care le-am întâlnit la școala românească. Avem așadar o abordare care îmbină perspectiva hollywoodiană (poate cea mai vizionată la momentul actual) cu cea europeană și desigur aici nu pot fi uitate, nici influențele rusești.
Care au fost reacțiile publicului la primele episoade din film?
Filmul a fost pentru moment distribuit doar la evenimente private și aici publicul l-a primit foarte bine în toate difuzările lui. Oamenii au aplaudat în picioare minute în șir și asta chiar m-a făcut să-mi dau seama că era de mult așteptat un astfel de produs cinematografic în România. Cred că am reușit să ajung la sufletul spectatorului pentru că am văzut foarte multă bucurie sufletească la sfârșitul momentului.
https://www.youtube.com/watch?v=t8KzKzO8EXo
Pe unde s-a plimbat filmul și în ce orașe a putut fi el văzut până acum?
Filmul a fost lansat în București, cu succes și asta a dovedit-o cererea publicului a îl revedea în două seri diferite. Apoi a mers la Brașov și aici la cererea publicului a mai fost difuzat o dată. Am fost de asemenea invitat la SMARTFest Borsec, iar pe lângă asta a ajuns la Drobeta-Turnu Serverin și Hunedoara. Invitațiile au fost mai multe, însă timpul este mereu limitat, sper ca în 2023 să pot onora mai multe invitații, mai ales că la finalul anului ne dorim să ieșim în fața publicului telespectator cu un prim sezon.
Cui se adresează acest film?
Eroii filmului sunt tineri de 15-16 ani, ei sunt cei care vor găsi comoara lui Decebal ascunsă undeva în munții României după foarte multe peripeții prin toată țara. Filmul însă va atinge cam toate categoriile de vârstă. Are foarte multe lucruri de istorie, aventură, un spațiu etnografic substanțial, cadrele sunt dinamice astfel încât fiecare om să se poată regăsi și empatiza cu personajele într-o mare măsură.
Câți oameni sunt implicați în producția acestui film?
Echipa de producție este una mică, undeva la 10- 11 oameni. Din echipă au făcut parte patru operatori, un sunetist și asistentul său, un operator de dronă, un make-up artist și alți colaboratori. O echipă mică în comparație cu alte filme care au poate sute de oameni în echipa de producție.
Ce actori vom vedea?
Aici am pregătit publicului multe surprize și nu aș vrea să-I destăinui pe toți, o să menționez doar câțiva de a căror colaborare ne-am bucurat în producția episodului 1: Maia Morgenstern, Gelu Nițu, Daniel Nuță pe care deja l-ați văzut în rolului lui Vlad Țepeș în serialul de pe Netflix cu același nume, Ioana Abur, Dimitrii Bogomaz, Eduard Trică, Ramona Bădescu s.a. Zeci de actori cu nume deja consacrate vor urma și în celelalte episoade, așa că urmăriți-ne până la capăt să vedeți cine va lua parte din călătoria Egregora.
Am observat de asemenea că şi tu eşti unul dintre actorii din film, ne poți spune mai multe despre rolul tău?
(Cu modestie în voce Andrei a răspuns la această întrebare)
Joc un mic rol, episodic, interpretez un cavaler din perioada lui Vlad Țepeș. Fiind o călătorie nu doar în spațiu, ci și în timp îi voi însoți periodic pe copii chiar și în anul 2022 pentru a găsi comoara.
Andrei, îți asumi așadar un dublu rol de călăuza atât pe platoul de filmare ca regizor, cât iată și ca actor, cum se îmbină lucrurile ?
Deși e solicitant , este o provocare acceptată, care cred că mă va îmbogăți sufletește și profesional. O fac din dragoste pentru proiect și țară și sper ca sub această motivație lucrurile să meargă bine în continuare.
Care este cea mai dragă secvență filmată și ce o determină să fie preferată?
(Râde) Nu există cea mai dragă, toate îmi sunt dragi, în toate am pus foarte mult suflet și sunt foarte bucuros că a ieșit bine.
Înțeleg că filmul nu poate fi încă văzut din lipsa fondurilor pentru finalizarea lui. Cât de mult costă o producție de film și cum poate fi el susținut pe mai departe?
Momentan lucrurile s-au mai așezat din punct de vedere al bugetului, există speranță să finalizăm un prim sezon în 2023. Finanțarea este independentă, nu colaborez cu nicio televiziune importantă sau statul roman, nu suntem ajutați de vreun minister cum poate s-ar cuveni. Nu pot spune o cifra exactă, dar eu l-am bugetat undeva la 10-11 mil de euro per total pentru cele 36 de episoade. Ceea ce poate părea mult, însă este foarte puțin în comparație cu ce fac. Reamintesc că avem un volum de muncă estimat la 20 de lungmetraje, asta înseamnă o cheltuială de 400/500 de mii de euro per lungmetraj. Spre deosebire de alte filme care pot ajunge cu cheltuială la 1-2 Mil de Euro per lungmetraj a cărui acțiune se petrece poate într-un cadru mult mai restrâns, ca de exemplu, o garsonieră și câteva personaje. În cazul filmului Egregora vorbim despre zeci de cadre și multe acțiuni implicate: cai, cascadori, lupte, costume de epocă.
Dacă cineva este miliardar adevărat mă poate susține cu bani adevărați (râde), iar cei care sunt doar bogați spiritual cum cred că mulți dintre cititorii noștri sunt, în cazul în care își doresc să mă susțină o pot face cu gândul sau cu fapta lor accesând site-ul http://www.egregora.info/login. Pentru a intra pe acest site se va plăti o sumă de 10 Euro care va da acces permanent utilizatorului, la portalul Egregora. Aici va găsi multe informații despre film și tot ce eu voi posta despre acesta. Share-urile și aprecierile voastre ne ajută de asemenea.
Andrei îți mulțumesc frumos pentru interviul acordat și abia aștept să văd filmul gata cu toate episoadele propuse. Sunt convinsă că va fi o bogăție culturală, mai ales pentru noi românii.