Am formalizat puțin discuția cu Andrei Nicolae și în cadrul unui interviu am descoperit parcursul unui talentat artist. Andrei a dansat pe scena Operei Naționale, a celei de la Wiener Staatsoper și în prezent are propria școală de dans în București. Cu multă modestie a răspuns întrebărilor pe care i le-am adresat, lăsându-mă preț de câteva minute să fiu spectator în lumea baletului desfășurată dincolo de scenă.
Precursor: Cum ai început să faci balet și care este povestea ta până să urci pe marile scene?
Andrei: Totul a fost o întâmplare, eram elev în clasele I-IV și într-o zi ca oricare alta au intrat în clasă două doamne care erau în căutare de noi talente. Am fost ales din clasa mea eu și câțiva alți colegi, am dat o mică probă pe loc. Îmi aduc aminte și acum, în cabinetul directorului și fetițe și băieți am fost testați. Așa am ajuns la liceul de coregrafie Floria Capsali din București, din clasa a V-a până într-a XII-a. Încă din timpul liceului am început colaborarea cu Opera Națională București, iar la finalizarea liceului am dat audiție și am fost acceptat în corpul de balet al acesteia. La opera din București am petrecut patru ani după care am decis să plec din țară. Alți patru ani i-am petrecut în Viena unde am avut ocazia de a dansa atât la Wiener Staatsoper cât și în afara ei .
Precursor: Care sunt sacrificiile unui balerin? Ce rămâne ascuns publicului în spatele cortinei?
Andrei : Nu cred că ceva din ceea ce faci în viața de balerin/artist este un sacrificiu. Tot ceea ce fac, fac cu placere și bucurie. A…desigur avem zile și zile în care poate ne doare ceva sau avem vreo supărare. Dar când intru pe scena uit toate acestea și este datoria mea sa încânt publicul. Când faci ce iubești…nu văd niciun sacrificiu.
Precursor: Ai avut vreo zi în care ți-ai dorit să renunți din cauza greutăților ?
Andrei: Da am avut și chiar am luat o pauza de 6 luni de la scena. Iar după tot acest timp mi-am dat seama că nu știu să trăiesc făcând altceva.
Precursor: Cum este lumea în vârful picioarelor în România comparat cu alte țări?
Andrei: Din punct de vedere profesional avem în lumea baletului românesc și la ora actuala niște talente greu de egalat: Cristina Dijmarul, Robert Enache, Valentin Stoica și lista este lungă. Avem și viitor tineri dansatori/dansatoare pe care îi aștept cu drag să crească și să îi văd pe marile scene. Dar ca în multe alte domenii din Romania…. we are all alone….
Precursor: La ce te referi mai exact ?
Andrei: Statul din păcate nu susține arta, cultura sau sportul de performanță. Pe timp de pandemie noi am fost primii loviți și considerați neesențiali. Avem multe teatre în România care abia mai supraviețuiesc.
Precursor: Baletul este o artă sau o profesie ? Dacă ar fi să alegi o altă meserie care este aceea ?
Andrei: Pentru mine? Baletul este stilul meu de viață eu sunt balerin de dimineață și până seara. Mă culc balerin, mă trezesc balerin. Eu nu mă duc la muncă dimineața, eu mă duc la teatru…:)
Precursor: Care sunt cele mai frumoase momente trăite în lumea baletului ?
Andrei: Îți pot spune că am sute de momente frumoase și amuzante și triste. Dar cele mai frumoase momente pentru mine sunt cele în care se aude primul gong care anunță începutul spectacolului.
Precursor: Cine te-a învățat balet ? Tu înveți mai departe pe cineva?
Andrei: Arta baletului am deprins-o de la mulți maeștri/ maestre atât români cât și străini, iar balet încă învăț zilnic și voi învăța până cortina se va închide pentru mine, ultima oară. Primul meu maestru se numește Ciprian Stănulescu el m-a îndrumat în primii mei pași în dans și mi-a insuflat dragostea pentru ceea ce fac, îi mulțumesc cu ocazia aceasta.
Da, și eu învăț acum la rândul meu copii în arta dansului. Am avut norocul de îmi putea deschide propria școală se numește Ora de dans (www.oradedans.ro) unde încerc să ofer mai departe tot ce am învățat eu și încă învăț zilnic.
Precursor: La ce lucrezi în prezent și unde te putem urmări ?
Andrei: În prezent lucrez la opera Carmen si toreadorul, în regia maestrului Cristian Mihăilescu și chiar vă invit și va aștept cu drag la Opera Comica pentru Copii, premiera are loc pe data de 25 Septembrie.