Skip to content

Precursor

Un simplu site despre click-ul dinaintea cursorului

  • Cărți
    • Autori străini
    • Autori români
    • Vechi şi noi, literatură comparată
  • Muzică
  • Dezvoltare personală
  • Locuri de poveste
  • Interviuri & Podcasturi
  • Despre noi
  • Privacy
  • Home
  • Muzee
  • Obiective turistice în Iași: Ce poți vizita în capitala Moldovei
Obiective turistice în Iași

Obiective turistice în Iași: Ce poți vizita în capitala Moldovei

Posted on 28 octombrie 202118 mai 2022 By Georgiana Niciun comentariu la Obiective turistice în Iași: Ce poți vizita în capitala Moldovei
Jurnal de o zi, Muzee

După ce am văzut videoclipul lui Alex Cozma (a.k.a Atenție, cad mere!) de pe Youtube, în care descrie Biserica Trei Ierarhi ca având un design exterior glazurat de cei mai buni “tortieri” adică “bucătari” din oraș mi-am spus că n-am cum să ratez Iașul. Unde mai găsesc eu un oraș atât de dulce a la Hansel și Gretel?  Glumesc, în mod clar nu d-asta am plecat prin Moldova, dar m-a amuzat teribil plimbarea lui și-o recomand oricui  își dorește să ajungă pentru prima oară acolo.

Obiective turistice în Iași- Top 10 locuri de văzut 

Recomandare ziua 1

Prima vizită aș spune că trebuie să fie la Palatul Culturii (1).  În baza unui bilet de 40 de Ron se obține acces la 4 muzee: Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă și Muzeul de Științe și Tehnici “Ștefan Procopiu”. Cel din urmă fiind și preferatul meu. Prin ce m-a convins? Printr-o scurtă istorie a cutiuțelor muzicale, a aparatelor foto, cinematografice, contabile ș.a.m.d.  Desigur, muzeele pot fi vizitate și separat, dar cred că cine are ocazia să ajungă până acolo e păcat sa nu le vadă pe toate. La oră fixă și în baza unui alt bilet se poate face și o plimbare în turnul cu ceas, aici n-am ajuns , dar am auzit că este de asemenea interesant de observat dacă n-ai rău de înalțime sau de spații înguste.

Despre palat pot spune că dincolo de muzeele găzduite, el în sine este de o frumusețe rar întâlnită în România. Oferă încântare doar parcurgându-i holurile. Îmbină elemente arhitecturale din neogotic, romantic și neobaroc și cucerește orice vizitator. Nici măcar miresele care vor să-și facă pozele de nuntă nu lipsesc de acolo.

Dacă ar fi să caut un element de comparație al recondiționării și al modernității culturale exprimată arhitectural pentru Palatul Culturii, acela ar fi Teatrul Național București . De altfel dintr-un interviu cu Ion Caramitru pe care l-am urmărit acum ceva vreme la Garantat 100% am înțeles că ambele obiective turistice ar  fi fost restaurate cam în același timp.

Lângă palat se găsesc un mall, multe restaurante, Casa Dosoftei și un frumos spațiu de agrement unde copiii se rostogolesc în iarba de pe micul deal sau dacă ai noroc  poți asculta pe cineva cântând la chitară.  E un loc de promenadă, în care îți poți închide telefonul și  respira prezentul observând micile detalii. Merită de asemenea vizitate la pas și strada Alexandru Lăpușneanu sau bulevardul Ștefan cel Mare (2).

Restaurant Panoramic(3) este ideal pentru cină. El se află în cadrul Hotelul Unirea, la o înălțime de 55 de m de sol. Oferă cele mai frumoase priveliști mai ales dacă alegi să faci o rezervare la ora apusului. Prețurile sunt mult mai acceptabile decât pe Lipscani  și este suficientă o banală rezervare telefonică în avans. Nu trebuie să fugăriți ospătarul ca mine 😊, toate mesele sunt la geam oferind o priveliște la 360 de grade asupra Iașului. Nu vă stresați dacă nu aveți programare, în timpul săptămânii nu mi s-a părut atât de aglomerat încât să fi avut ghinionul careva să nu prindă vreun loc.  Vorbim despre un spațiu de relaxare, prielnic pentru o conversație și un vin bun, așa că… just enjoy.

Recomandare ziua 2

Palatul Al. Ioan Cuza (4) situat în comuna Rugionasa este un obiectiv, care cred eu că nu trebuie să lipsească de pe lista de vizitat.  Negruzzi spunea că orice călător care ajunge la domeniile Ruginoasa se trezește ca prin farmec în fața unui Castel descris de Walter Scott.

În stil neogotic, palatul ce a aparținut lui Sturdza și apoi domnitorului Cuza se prezintă impecabil. Restaurat el păstrează în proporție de 70% obiectele trecutului și intacte de povești de dragoste petrecute pe treptele lui.

În fața castelului găsim trăsura boierească , o frumoasă curte, iar în interior tot felul de detalii care au ajutat la cotidianul celor care au schimbat istoria țării .

Obiective turistice în Iași

La Hanul Ancuței   se poate opri în drumul de la Ruginoasa spre Miclăușeni.  Totul acolo este ca în descrierea lui Sadoveanu: “Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han- era cetate! Avea niște ziduri de ici până colo și niște porți ferecate cum n-am văzut în zilele mele. În cuprinsul lui se puteau oploși oameni, vite și căruțe și nici habar nu aveau dinspre partea hoților.”

Dacă vă întrebați însă de ce nu m-am grăbit să selectez vreun paragraf pentru descrierea bucatelor, este pentru că din păcate raportul calitate- preț nu mi s-a părut unul corect. Mâncarea nu a fost gustoasă, iar hanul l-aș recomanda mai mult gurmanzilor de  literatură și nu unor turiști înfometați. Am așteptat undeva la peste o oră să-mi primesc mâncarea așa că am avut mult timp să fac și poze.

Obiective turistice în Iași

Castelul Sturdza de la Miclăușeni (5) este o podoabă arhitecturală care se întrece în detaliile negotice pe care le afișează la exterior, cu multe alte castele din Europa de Vest. Curtea care înconjoară cladirea este o fâșie splendidă de pădure, al cărui cel mai mândru copac este un arbore de ginkgo biloba. Interiorul castelului este din păcate plin de fisuri, rămânând lipsit de prioritate  pe lista monumentelor istorice .

(Dacă vă mai rămâne timp, tot prin apropiere se află și Casa Memorială V. Alecsandri de la Mircești )

Obiective turistice în Iași

Recomandare ziua 3

Grădina Botanică (6) din Iași se întinde pe aproximativ 100 de ha și are o amploare vegetală de 6 ori mai mare ca a Cișmigiului. Mai exact, oferă un generos spațiu care să te lase să te rătăcești și regăsești, fără să simți  aglomerația cu care poate ne-am obișnuit prin alte parcuri bucureștene.  Este organizată în mai multe sectoare  și în mod clar este un loc care necesită vizitat de mai multe ori ca să-l poți cuprinde la pas.

Mi-au plăcut Rozarium și  Secția de Silvostepa a Moldovei . M-au amuzat copios părinții care își duceau copiii în fața unor plante carnivore și îi păcăleau că vor lua una acasă, dacă nu îi ascultă să mănânce tot.

Vestitul Parc Copou  este destul de micuț, în maximum 30 de minute îl străbați într-un pas lejer. Personal l-am parcurs cu ceva emoție gândindu-mă la lungile conversații pe care M. Eminescu le purta cu Veronica sau Ion Creangă pe acele alei. L-aș fi considerat chiar un loc romantic prin încărcătura istorică, dacă pe deasupra n-ar fi zburat un stol de ciori care putea oricând să lase o mărturie.

Teiul lui Eminescu cu o vârstă de 540 de ani este greu de neobservat în centrul parcului, alături de bustul poetului.

Obiective turistice în Iași

La Teatrul Vasile Alecsandri (7) n-am făcute poze însă m-am bucurat de frumoasa piesă “Iarna dragostei noastre”. Teatrul poate fi vizitat și în afara programului artistic, doar trebuie să te duci la ușa angajaților, iar acolo este un număr de telefon la care poți suna si primi un tur.

Este unul dintre cel mai vechi teatre din România și multe nume cu rezonanță istorică sunt legate de povestea lui: Kogălniceanu, Asachi, Negruzzi , Sadoveanu ș.a. Deosebită mi s-a părut cortina pictată de vienezul Lenz. Ea ilustrează o alegorie a vieții cu cele trei vârste și  unirea principatelor.

Recomandare ziua 4

Bisericile Sfinții Trei Ierarhi și Sf. Parascheva (8) sunt situate pe străzile principale ale Iașului. Cu siguranță veți trece pe lângă ele încă din ziua 1, însă le-am pus separat pentru că ambele necesită un timp mai mare de vizitare. Lângă biserica Sfinții Trei Ierarhi  se află o clădire ce adăpostește un muzeu de artă religioasă. Cunoscut sub numele de Sala Gotică, edificiul prezintă obiecte din patrimoniul istoric bisericesc. Sala este cunoscută ca fiind locul unde Domnitorul Vasile Lupu a pus bazele învățământului românesc din Moldova și  ca încăperea unde a funcționat prima tipografie din Moldova.

La Muzeul Memorial “ M. Kogalniceanu (9)” imaginea fostului ministru este păstrată ca a unui om chibzuit. Lumina se aprinde doar când un vizitator îi trece pragul și din păcate probabil sunt puțini. Mi-a plăcut să-l ascult citind declarația de independență privindu-l într-o hologramă și m-a impresionat vesela atent așezată pe masă. E un muzeu care se vizitează rapid și care cred eu că n-ar trebui ratat de iubitorii de istorie.Obiective turistice în Iași

La o distanță destul de mică de Muzeul Memorial M. Kogălniceanu, găsim și Bojdeuca lui Creangă (10).  Scriitorul a locuit aici între anii 1872 și 1889, iar pragul casei a fost trecut după cum bine știm și de M. Eminescu.  Clădirea este prima care a fost atestată ca fiind casă memorială pe teritoriul României și are două camere micuțe dispuse de o parte și de alta a antreului.  Una dintre încăperi păstrează obiectele scriitorului : o icoana, călimara , manualele școlare , sfeșnice ș.a. Cel mai mult mi-a plăcut logia din spatele casei, mi-a adus sentimentul acela de liniște și statică rurală unde doar praful era ridicat de o pisică neastâmpărată.

Obiective turistice în Iași

Iașul este un oraș unde te întâlnești cu istoria pe fiecare stradă. Oferindu-i timpul necesar el se transformă într-o oază de cultură și bună dispoziție indiferent de anotimp. După ce am vizitat muzee, restaurante, teatrul și chiar și un mic  club de stand up m-am întors spre București, ca după o mini vacanță petrecută într-un oraș vest european care a știut să mă cucerească spunându-și povestea.

 

Share this page
Etichete: muzeu top 10 locuri de vizitat

Navigare în articole

❮ Previous Post: Mă găsești când vrei
Next Post: Când corpul spune nu. Costul ascuns al stresului ❯

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Search

Interviuri & Podcasturi

Pe cine iubești mai mult? – interviu cu Mihaela Buruiană

Despre trădare- Podcast cu dr. Elian Tololoancă

elian totoloanca

Despre meseria de psihiatru- Interviu cu dr. Elian Tololoancă

emanuel cifor

Despre lumea teatrului- Interviu cu Emanuel Cifor

victor teslaru

Interviu cu pictorul Victor Teslaru

Egregora

Egregora, Comoara pierdută- Interviu cu regizorul Andrei Chiriac

Despre lumea artiștilor plastici- Interviu cu Lucia Ghegu

Andrei Nicolae

Despre lumea baletului – Interviu cu Andrei Nicolae

Locuri de poveste

Thassos

Cele mai frumoase plaje din Thassos. Ce poți vizita pe Insula Thassos ?

veneția

Obiective turistice la Veneția și Verona

Obiective turistice în Iași

Obiective turistice în Iași: Ce poți vizita în capitala Moldovei

Muzică

AC/DC: Hell Ain't a Bad Place to Be

Recenzie- AC/DC: Hell Ain’t a Bad Place to Be – Mick Wall

rainbow

Rainbow in the Dark, Ronnie James Dio

monsters

Libertatea prin vibrațiile unei strune: Între corzi de chitară și monturi de pescuit

Copyright © 2025 Precursor.

Theme: Oceanly Premium by ScriptsTown

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}