Skip to content

Precursor

Un simplu site despre click-ul dinaintea cursorului

  • Cărți
    • Autori străini
    • Autori români
    • Vechi şi noi, literatură comparată
  • Muzică
  • Dezvoltare personală
  • Locuri de poveste
  • Interviuri & Podcasturi
  • Despre noi
  • Privacy
  • Home
  • Autori străini
  • Revolutia glucozei- de Jessie Inschauspé
Revolutia glucozei. Echilibrarea glicemiei poate să-ți schimbe viața!

Revolutia glucozei- de Jessie Inschauspé

Posted on 16 octombrie 202322 octombrie 2023 By Georgiana Niciun comentariu la Revolutia glucozei- de Jessie Inschauspé
Autori străini, Cărți

Motto: “Animalul mănâncă de obicei cu burta, iar omul cu creierul”- Allan Watts

Una dintre cele mai lungi relații pe care le avem de-a lungul vieții noastre este aceea cu mâncarea. Hrana, după cum amintea și Uma Naidoo în cel mai recent volum al său “Food Mood” nu este doar delicioasă şi vitală, dar poate avea și o serie de beneficii sau consecințe asupra stării  noastre de bine. A îmbunătăți energia pe care o avem,  somnul odihnitor, sănătatea fizică astfel încât să fim vioi, să ne ducem la muncă, să ne bucurăm de alți oameni, să râdem, să iubim, ține și de a echilibra alegerile alimentare pe care le facem. Controlând  și cunoscând ce alegem să consumăm, ne ajută să avem un corp îngrijit nu doar pentru vara următoare, ci poate și pentru o vârsta septuagenară.

Volumul lui Jessie Inschauspé, deși este unul de debut, abordează în forță acest subiect omniprezent al nutriției. Biochimist și influencer cu peste 2,8 Mil de urmăritori pe rețelele sociale (atraşi de cele două volume care au făcut înconjurul lumii “Revoluția Glucozei” și „Metoda Glucose Goddess” ), autoarea franceză își propune să ofere publicului larg instrumente teoretice bazate pe ultimele noutăți științifice în materie de alimentație. Metodele recomandate sunt simple, accesibile și țin în mare parte de echilibrarea glicemiei. Cartea am putea spune într-un mod jucăuș că se bazează pe “studii de avangardă” (autoarea însăși folosind vreme de câteva săptămâni un glucometru pentru a-şi urmări nivelul glucozei din organism) și devine un ghid complet pentru a parcurge călătoria către o sănătate mai bună, prin reducerea consumului de zahăr.

Structura volumului

Volumul este structurat în trei părți și-și propune să răspundă la trei mari întrebări: “Ce este glucoza?”, „De ce sunt dăunătoare vârfurile de variație a glucozei” și “Cum putem să ne aplatizăm curbele glicemice?”.

Ce este glucoza?

Glucoza este principala sursă de energie din organismul uman sau animal. Ea provine din mâncarea pe care o consumăm (sau corpul o poate produce din alte substanțe) și este transportată prin sânge la toate celulele organismului.  Mai multe tipuri de hormoni printre care și insulina ajută la controlarea concentrației şi contribuie la menținerea sănătoasă a celulelor.

Corpul uman, adaptabilitate şi ce sunt vârfurile glicemice?

În volumul “Creierul deprimat”, Anders Hansen menționa schimbările mult prea rapide din ultimele secole în centrul cărora a stat omul, cu un mecanism de adaptare ceva mai lent decât acela al tehnologiilor care îl înconjoară. Tot de la această observație pornește și Jessie Inschauspé. Ea ne reamintește că în Epoca de Piatră, gustul dulce semnala surse de hrană sigure și lipsite de pericol. Se pare că nu existau alimente  otrăvitoare și dulci în același timp, iar creierul nostru a intuit asta încă de acum mult timp. Dacă ne gândim chiar și celebra poveste “Sarea în bucate” ne dovedește înclinația umană de a alege zahărul și mierea mai înainte de orice altceva. Coborând pe toboganul timpului din Epoca de Piatră până în prezent, nevoia pentru dopamină a rămas neschimbată, deși sursele de zahăr s-au schimbat și consumăm din ce în ce mai mult. (Un exemplu elocvent fiind transformarea roșiilor în ketchup, o versiune ce conține mult mai multe zaharuri.)

Auzim adesea fie că avem o vârstă înaintată sau fragedă, cea care contează cu adevărat este vârsta metabolică. Dar oare ce înseamnă asta?

Ei bine, autoarea  noastră ne explică că pe măsură ce furnizăm corpului nostru mai multă glucoză, cu atât are loc mai des procesul de glicație (disfuncție celulară a organelor și a organismului). Vom face riduri mai devreme, pielea noastră își va pierde din elasticitate, riscăm cataractă oculară, boli de inimă și chiar maladia Alzheimer.  A consuma glucoză într-un mod excesiv, este asemănat foarte sugestiv pentru cititori cu un joc de Tetris. În această metaforă blocurile ce ar trebui aranjate (moleculele de glucoză), cad prea repede (reprezentativ pentru consumul în exces) și formează vârfuri ce nu mai pot fi eliminate în partea de jos a ecranului (ficatul nostru nu are timpul necesar să transforme glucoza în glicogen și se produce glicația și stresul oxidativ).

Fie că e vorba de amețeală, greață, palpitații, transpirații bruște, pofta imperioasă de dulce, stare de stres, oboseală, minte încețoșată, foame permanentă, diabetul zaharat și problemele cu memoria   sunt doar câteva din efectele pe termen scurt ale vârfurilor glicemice. Pe termen lung acneea, îmbătrânirea și artrita, demența, riscul de cancer, problemele digestive, cardiopatiile, diabetul zaharat de tip II intră de asemenea în discuție.

Rezolvarea problemei nu constă în a mânca mai puțin, ci în aplatizarea curbelor glicemice, iar asta presupune și o anumită ordine a alimentelor:

  1. Fibre- legume, verdețuri, rădăcinoase, fructe acre (ex. mazăre, zmeură, pere,avocado,prune uscate, fulgi de ovăz, cartofi dulci, nuci, fistic, brocoli, mure ș.a.)
  2. Proteine- (carne, pește, ouă, lapte, nuci, semințe, prooduse bazate pe soia ș.a.)
  3. Lipidele (grăsimile de bună calitate)
  4. Amidon
  5. Zaharurile (desertul ar trebui consumat la finalul mesei, nu ca o gustare)

Alte metode de aplatizare a curbelor glicemice presupun, mișcare după terminarea mesei, alegerea unei alimentații mai degrabă sărate decât dulci, adăugarea unei linguri de oțet de mere, într-un pahar cu apă, înainte de masă sau echilibrarea oricărei farfurii cu ceva verde (ceea ce mai auzim pe la nutriționiști sub îndemnul de “Îmbracă toţi carbohidraţii din farfurie !”)

Personal am găsit “Revoluția Glucozei” ca fiind una dintre cele mai triste lecturi de care am avut parte în acest an. Mi-a luat zece luni să o parcurg şi nu pentru că ar fi prezentat un conținut greu de înțeles. Acesta a fost mai degrabă timpul meu necesar de acceptare și îndreptare minoră a câtorva rutine nesănătoase pe care le-am descoperit cu acest volum. În ceea ce o privește pe Jessie Inschauspé  cred că ea este deschizătoare de drumuri și din perspectiva legăturilor moderne de comunicare dintre autor și cititori, pe care le-a inițiat,  lăsând un  dialog deschis și interactiv cititorilor săi dincolo de paginile volumului, pe Instagram. Ea ne învață dincolo de nutriție că a fi curajos nu înseamnă  doar să poți livra adevărul tău, ci și să poți fi capabil să asumi și reacția celui/celor cărora îl livrezi, rămânând deschis comunicării.

Citat:

Mâncăm mai mult decât consumăm, mult mai mult decât avem nevoie, iar cel mai apăsător este că am devenit devoratori de dulciuri și degustători permanent a câte ceva de mâncare.

Share this page
Etichete: dieta diete dietetica Jessie Inschauspe lifestyle mancare nutritie revolutia glucozei

Navigare în articole

❮ Previous Post: Despre meseria de psihiatru- Interviu cu dr. Elian Tololoancă
Next Post: Pântecul. Cum începe povestea noastră- de Leah Hazard ❯

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Search

Interviuri & Podcasturi

Pe cine iubești mai mult? – interviu cu Mihaela Buruiană

Despre trădare- Podcast cu dr. Elian Tololoancă

elian totoloanca

Despre meseria de psihiatru- Interviu cu dr. Elian Tololoancă

emanuel cifor

Despre lumea teatrului- Interviu cu Emanuel Cifor

victor teslaru

Interviu cu pictorul Victor Teslaru

Egregora

Egregora, Comoara pierdută- Interviu cu regizorul Andrei Chiriac

Despre lumea artiștilor plastici- Interviu cu Lucia Ghegu

Andrei Nicolae

Despre lumea baletului – Interviu cu Andrei Nicolae

Locuri de poveste

Thassos

Cele mai frumoase plaje din Thassos. Ce poți vizita pe Insula Thassos ?

veneția

Obiective turistice la Veneția și Verona

Obiective turistice în Iași

Obiective turistice în Iași: Ce poți vizita în capitala Moldovei

Muzică

AC/DC: Hell Ain't a Bad Place to Be

Recenzie- AC/DC: Hell Ain’t a Bad Place to Be – Mick Wall

rainbow

Rainbow in the Dark, Ronnie James Dio

monsters

Libertatea prin vibrațiile unei strune: Între corzi de chitară și monturi de pescuit

Copyright © 2025 Precursor.

Theme: Oceanly Premium by ScriptsTown

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}