Skip to content

Precursor

Un simplu site despre click-ul dinaintea cursorului

  • Cărți
    • Autori străini
    • Autori români
    • Vechi şi noi, literatură comparată
  • Muzică
  • Coaching
  • Locuri de poveste
  • Oameni faini
  • Despre noi
  • Privacy
  • Home
  • Autori străini
  • Sumki
Sumki

Sumki

Posted on 14 august 202123 februarie 2022 By Georgiana Niciun comentariu la Sumki
Autori străini, Cărți

 

Sumki este un microroman publicat în anul 1977, o carte a  copilăriei, care invită la o introspecție asupra emoțiilor adolescentine, încărcate cu energia vârstei și stilul cursiv al descrierilor bine-cunoscute ale autorului. Povestea lui Sumki plasează cititorul pe străzile Ierusalimului de la primele pagini ale cărții  și-l lasă în căutări ludice  până la ultima filă.

Personajul central, cel care dă și numele  micului roman, este un băiețel de 11 ani care cu ocazia sărbătorii de Shavuot primește de la unchiul său o bicicletă. După o primă plimbare pe străzi, cadoul reușește să stârnească în rândul celorlați copii: invidie, ironie și chiar răutate: “Priviți. Lui Sumki i-au cumpărat o bicicletă pentru fete. Fără cadru. În curând îi vor cumpăra și o rochiță”.

Cu toate acestea el visează să ajungă  până în inima  Africii și să se întoarcă plin de curaj în fața unei mulțimi de copii. Marea călătorie are ca o primă oprire capătul străzii unde locuia prietenul său Aldo. Amicul său  avea toate tipurile de jucării, mai puțin o bicicletă întrucât părinții nu-l lăsau să iasa pe afară,  așadar Sumki se hotărăște cu naivitate (într-o construcție narativă demnă parcă de o snoavă) să dea la schimb noua bicicletă,  pe un frumos tren cu șine.  Acum călătoria, își imagina el, s-ar fi putut  face printr-un tunel până în pustietatea deșertului Sahara.

Trenulețul se dovedește a fi și el buclucaș, căci  la întoarcerea spre casă se întâlnește cu huliganul clasei,  care-l obligă să-l dea la schimb pe un câine lup. Sumki privește întâmplarea cu un optimist matur, își spune că și un câine este bun pentru călătorie, dar nu reușește nici măcar să ajungă cu el până în fața ușii, căci animalul se smucește și fuge. Ajuns acasă el este aspru certat de părinți, pentru ora târzie la care a venit, ba chiar primește o palmă și fuge pe străzi.

“Auzeam vocile crainicilor de la radio răzbătând prin ferestrele deschise, apoi am auzit și pe cineva glumind, nimănui nu-i păsa ce se va întâmpla acum cu mine și cu restul vieții mele, cum nici mie nu-mi păsa ce se va întâmpla cu ceilalți, și cu toate astea îmi părea rău că totul trece și se schimbă pe lumea asta și nimic nu rămâne cum a fost, îmi părea rău chiar și după seara aceea, care odată scursă nu avea să se mai întoarcă niciodată, deși nu avea niciun motiv să o îndrăgesc. ”

Ajuns pe treptele unui aprozar este recunoscut de tatăl unei colege de clasă, al fetei pe care o place.  Seara își schimbă traiectoria pățaniilor din timpul zilei într-un cu totul alt parcurs, când inginerul Inbar îl invită să ia cina alături de familia sa, alături de frumoasa Esti. Scopul marii aventuri, de a cunoaște lumea se modelează când ajunge în camera unei fete pentru prima oară și treptat găsește o altfel de bucurie, fericirea de a fi îndrăgostit.

Cartea aș recomanda-o școlarilor, dar și oricărui nostalgic, care după lectura a aproximativ 100 de pagini va rămâne cu un zâmbet ștrengar pe buze. Romanul poate a fi privit ca o poveste satirică a unui copil la adresa maturității, al adultului care privind spre trecut se întreabă de ce este prins într-un cotidian banal și nu într-o călătorie,  explorând Africa, visurile junețe sau iubirea inocentă.

Share this page
Etichete: Amos Oz literatura contemporana scriitori evrei

Navigare în articole

❮ Previous Post: Jurnalul unei iubiri pierdute
Next Post: Între prieteni ❯

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Interviuri

emanuel cifor

Despre lumea teatrului- Interviu cu Emanuel Cifor

victor teslaru

Interviu cu pictorul Victor Teslaru

Egregora

Egregora, Comoara pierdută- Interviu cu regizorul Andrei Chiriac

Despre lumea artiștilor plastici- Interviu cu Lucia Ghegu

Andrei Nicolae

Despre lumea baletului – Interviu cu Andrei Nicolae

Locuri de poveste

Thassos

Cele mai frumoase plaje din Thassos. Ce poți vizita pe Insula Thassos ?

veneția

Obiective turistice la Veneția și Verona

Obiective turistice în Iași

Obiective turistice în Iași: Ce poți vizita în capitala Moldovei

Muzică

AC/DC: Hell Ain't a Bad Place to Be

Recenzie- AC/DC: Hell Ain’t a Bad Place to Be – Mick Wall

rainbow

Rainbow in the Dark, Ronnie James Dio

monsters

Libertatea prin vibrațiile unei strune: Între corzi de chitară și monturi de pescuit

Coaching

tehnici de manipulare

Despre tehnici de manipulare

Uite că e aproape weekend și chiar îmi era dor să vorbesc puțin cu tine. Să știi că de ceva ...
Citește Mai Mult

Copyright © 2023 Precursor.

Theme: Oceanly Premium by ScriptsTown

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}