Motto: „Digestia proastă este rădăcina tuturor relelor, iar moartea pândeşte în intestine. ” (Hipocrate)
“The food mood connection, un ghid esenţial al alimentelor uimitoare care luptă cu depresia, anexietatea, trauma, OCD, ADHD şi multe altele”, este volumul psihiatrului nutriţionist de la Harvard Medical School, dr.Uma Naidoo şi cartea cu care eu am ales să-mi încep anul 2023. M-am bucurat să găsesc o perspectivă nouă, venită din rândul medicilor, care iată îmbucurător încep să nu-și mai trimită acasă pacienții doar cu recomandări de medicamente sau de participare la diferite tipuri de terapii, ci încep să-şi pună întrebări şi dincolo de tiparele convenționale, legate și despre modul în care mâncarea ar putea ajuta în fața unor provocări multiple.
Un pacient în sine, diagnosticat cu cancer aflat în remisie, autoarea vorbește despre cât de importante sunt alegerile alimentare pe care zilnic le facem. Folosind un limbaj ușor de înțeles de oricine şi prin comparaţii învederate, dr. Uma Naidoo ne explică cum baza tuturor mesajelor transmise în corp este chimică. Spre exemplu, atunci când luam o pastilă pentru durerea de cap, deși ea îşi croiește drum spre intestine, compuşii chimici din pastilă ajung prin sistemul circulator la creier, unde vor acționa cu succes şi durerea vom simţi că ne lasă. Acest drum este însă străbătut şi de restul alimentelor pe care noi le ingerăm, iar atunci când poate ne simțim vinovați pentru o masa copioasă, de fapt avem de a face cu un efect secundar şi nicidecum cu o vină autoindusă, cum poate am fi crezut. Acest drum de la intestin la creier este însă cu sens dublu, “e o adevărată idilă” acolo după cum spune autoarea, şi compușii chimici produși de creier în anumite situații, pot ajunge la rândul lor în intestine şi afecta întreg corpul. Teorie pe care de altfel o susține și psihiatrul canadian Gabor Mate, în volumul “Când corpul spune nu. Costul ascuns al stresului”, de unde aflăm că al nostru trup va oglindi prin diferite afecțiuni stările emoționale pe care noi le străbatem.
Pornind de la perspectiva că multe dintre tulburările psihiatrice au originea în deficite sau dezechilibre ale acestor compuși chimici şi multe medicamente psihiatrice au sarcina de a manipula nivelurile acestora, autoarea oferă o serie de recomandări alimentare care pot preveni sau ajuta în ameliorarea anumitor simptome. Spre exemplu aflăm că stilul de alimentație mediteraneean protejează împotriva diabetului, previne bolile de inimă și prelungește viața.
Cartea este compusă din unsprezece capitole unde ne sunt oferite „mici ghiduri alimentare de păcălire” a:depresiei, anxietății, PTSD-ULUI, ADHD-ULUI, memoriei, OCD-ULUI, insomniei, oboselilor, tulburărilor bipolare, schizofreniei, libidoului. Ultimul capitol este ceva mai vast și oferă un set de idei și rețete practice despre cum să gătim și ce să mâncăm pentru a avea un creier sănătos.
Asemeni lui Johann Harri, în volumul “Legături pierdute”, unde ni se vorbește despre cauze reale ale depresiei și dr. Uma Naidoo, consideră că bolile psihice grave au nevoie de medicamente puternice. Litiul si antipshiotice sunt necesare spre exemplu pentru tratarea de BD și SCZ, dar la fel de importante sunt si schimbările din regimul alimentar care pot conlucra cu medicamente pentru a-i ajuta pe cei care suferă de aceste afecțiuni debilitante.
Deși pare că această carte se adresează specialiștilor care se ocupă cu sănătatea mentală, cred că ea poate aduce oricând un plus de valoare nutriționiștilor, psihologilor și tuturor celor care doresc să-și păstreze creierul sănătos, dar și să-și prelungească lifespanul într-un mod cât mai optimist, demn de viziunea lui la David A. Sinclair.
Traversăm o perioadă în care sedentarismul este tot mai acerb, iar mâncarea ajunge să fie pentru mulți dintre noi un pansament rapid de acalmie emoțională. Alimentația este poate cea mai la îndemână metodă de răsplată, prin care ne răsfățam toate cele 5 simțuri în doar câteva minute, după o zi plină de stres sau în pauzele scurte printre zecile de întâlniri programate. Dr. Uma Naidoo, prin volumul său “The Food Mood” atrage atenția asupra faptului că noi suntem arhitecții creierului şi corpului nostru şi că nu există nicio îndoială că mâncarea joacă cel mai important rol în structura cât mai sănătoasă şi funcția cât mai echilibrată armonios a acestora. Bazându-se pe studii de ultimă generație, fiecare capitol din volumul prezentat ne poartă într-o călătoriei axată pe optimizarea sănătății și reprezintă un tur de forță prin care ne reamintește cât de benefic este să mâncăm sănătos.
N.B. Dacă ai de gând să reduci semnificativ consumul de calorii, este important să colaborezi cu doctorul tău pentru a descoperi modalități sănătoase de a face asta. Câteva studii au demonstrat că dietele pentru slăbit chiar pot să agreveze problemele pentru memorie, probabil pentru că cei care sunt la dieta se concentrează obsesiv pe mâncarea și greutatea lor, aceste gânduri ocupând în creier spațiul necesar memoriei.